Het nieuwe gemeentehuis van Aa en Hunze bestaat uit een omvangrijk programma (7000 m2 bvo) met, behalve kantoren en publieksfuncties als: centrale balie, vvv-kantoor, maatschappelijke dienst, centrum voor werk en inkomen, ook een separaat politiebureau. De locatie van het nieuwe gemeentehuis is in het centrum gelegen. Het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerpen van het grootschalige gebouw was het inpassen in de fijnkorrelige structuur van het dorp. De hoofdmassa bestaat uit twee bouwlagen met een hoogteaccent in de vorm van een klokkentoren. De entree is naast het raadzaalcomplex gesitueerd aan de Spiekersteeg, zodat ook de trouwzaal met zijn bijzondere vorm, in de open groene ruimte aan de zuidzijde
is gelegen. Door de kantoren in aparte gesloten volumes onder te brengen en de speciale functies: vergaderruimten, lunchruimte en centrale hal uit te voeren als een transparante luchtige zone, is voorkomen dat er lange gesloten gevels ontstaan. De kamstructuur als basis principe, met flauw hellende zinken daken als herkenbare vorm in de bestaande omgeving, wordt versterkt door het gebruik van baksteen in terughoudende tinten. Het laden en lossen is, in verband met uitzicht en lawaai, verdiept gerealiseerd aan de achterzijde van het gebouw waar ook de belangrijkste parkeerfaciliteiten liggen. De toekomstige uitbreiding kan ook aan diezelfde zijde opgelost worden zodat het oorspronkelijke beeld niet aangetast hoeft te worden.
“Uitnodigend van buiten, lichtgevend van binnen. Zo zou ik het nieuwe huis van de gemeente Aa en Hunze in Gieten willen omschrijven. Uitnodigend, zeker. Een gemeentehuis als een ontmoetingspunt waar u terecht kunt voor allerhande zaken, zoals rijbewijzen, paspoorten en bouwvergunningen. Maar ook als plaats waar maatschappelijke vraagstukken aan de orde komen waar u samen met de gemeente een rol in speelt. Het gaat om tweerichtingsverkeer van en naar het gemeentehuis. Uitnodigend ook in architectonisch opzicht.
Een paviljoensgewijze opbouw, beperkt van hoogte, herkenbaar naar schaal en maat binnen het dorp. De openheid die het gebouw uitstraalt, vind je binnen terug, in de ‘lichtgevende’ prachtige ramen waar het contact met de omgeving direct en voelbaar is. Een gebouw dat uitstekend past op de denkbeeldige lijn tussen het westen van Nederland en Noord-Europa. Voor mij heeft het een soort noordelijke uitstraling, door de lichte kleuren, de functionele ramen en het houtgebruik”.
– Rein Munniksma, burgemeester